2010. április 12., hétfő

Shahi korma

Ez az étek az indiai kreativitás és ízvilág csodálatos példája számomra. Ugyan nem vagyok a cupákos magyar konyha beható ismerője, de nem tudok olyan magyar ételt, ahol ilyen lazán elférne együtt gyümölcs, olajos magvak és zöldség tejtermékkel. És az eredmény egy mesés ízű finomság, ahol minden falat meglepetés!
Lássuk, hogyan készül:
Kell hozzá 3 csésze zöldség - bármi jöhet! Mi most tettünk hozzá új krumplit is, na ezt nem ajánlom, eléggé kilógott a sorból. De mondjuk karfiol, zöldborsó, kukorica, répa, bab, brokkoli. Talán krumpli helyett batátával megpróbáljuk majd egyszer... Fontos, hogy a zöldségek egységes puhaságúra legyenek előkészítve, tehát, amit kell, pároljunk picit meg.
A zöldségek mellé kell még 1 csésze ananász vagy mangó, negyed csésze mazsola, mogyoró, és két csésze tej. Ezen kívül kell készíteni egy fűszeralapot is - tulajdonképpen innen indul az egész.

Vegyük tehát a következőket:
1 tk gyömbér reszelve
1 tk fokhagyma átpréselve
1 nagy fej hagyma apróra vágva
4 db zöld chili (ennek hiányában kellemesen csípős zöldpaprikából arányos mennyiség) felvágva
1 tk köménymag és koriandermag
1/2 csésze mák (darálatlan, tehát egész) és kesudió (durvára vágva)
1 csésze paradicsompüré
1 tk só és cukor
Vegyítsük el ezeket, majd 2 evőkanál olajon pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a tejet, forraljuk fel, majd mehetnek bele az előkészített zöldségek, a mazsola és a déli gyümölcs. Még egyszer forraljuk át és kész. Mogyorót tálalás előtt szórjuk rá.
Köretnek remekül illik hozzá a kurkumás hajdina, esetleg bulgur koriander zöldjével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése