2009. június 26., péntek

Spenótos mungó bab daal

A mungó bab nagyon finom.
Ez egy szójabab-féle, de sokkal finomabb, mint a sárga szójabab. Kicsit diós íze van. Ráadásul majdnem olyan értékes, mint az azuki bab... de csak majdnem :-)
Egy bab annál jobb, minél kisebb, és minél sötétebb. Az azuki bab a legjobb, mert az igazán pici és sötét vörös. A mungó ugyanolyan pici, de kicsit világosabb, és zöld.
Ha valaki bab termesztésére adná a fejét, örömhír, hogy az azukit minden gond nélkül lehet vetni, ugyanúgy, mint az ismert babféléket. Külön örvendetes, hogy saját tapasztalatunk szerint rendkívül ellenálló, gyakorlatilag nem kell védeni semmivel, tehát bio-termeszthető, sőt még a spanyol csiga sem eszi meg. (Nálunk tavaly ez az egy termény volt, ami túlélte a kágyillók invázióját. Azóta beszereztünk indiai futókacsákat...) Idén teszteljük, hogy ugyanilyen könnyű-e a mungó termesztése is. Ősszel majd beszámolunk az eredményekről...
Addig is beszerezhető boltokban.
Megmostam, és puhára főztem sóval, cukorral, kurkumával és a felaprított spenóttal.
Vajon pirítottam hagymát, majd tovább pirítottam gyömbérrel, chilivel, köménnyel és korianderrel. Ez elég gyorsan meg volt :-)
Ráborítottam még a joghurtot, rottyant egyet és már kész is lett.
Elég hamar elfogyott!



Hozzávalók:

1 csésze mungó bab
3-4 csésze aprított spenót
2-3 csésze víz
pici só, pici cukor, picit több kurkuma
1 fej hagyma
2 ek vaj
2-3 cm gyömbér (összedarabolva)
2 zöld chili
1 tk köménymag
1 tk koriander
1 pohár joghurt

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos sem tavaly, sem idén nem sikerült a mungó bab termesztése. Szépen nő és bokrosodik, de sajnos nem terem. Ez van. Vagy nem ismerek valami spéci trükköt vagy egyszerűen csak nem jó neki ez az éghajlat.
    Viszont jó hír, hogy a dal nagyon finom paradicsomos változatban is. Ilyenkor persze a joghurt kimarad.

    VálaszTörlés