2009. augusztus 3., hétfő

Ha unod a lecsót......

...csinálj forradalmat!

Jó, jó, tudom: ez eredetileg "rendszerrel" volt, de mit tegyek, a lecsónak is van egy bevett rendszere, amit ráadásul sokan nem kedvelnek, vagy épp halálra unnak.

Így van ez kedves családtagunkkal is, aki tavaly úgy járt, hogy saját családjával épp lecsószezonban látogatott meg minket, s ezért azt kapott ebédre. Húzta is a száját kicsit, hogy ő nem igazán, meg izé... de nyitott, vállalkozó szellemű ember lévén megkóstolta az én titkos fegyveremet. És repetázott belőle!!! ...ha jól emlékszem...

Ennek már egy éve, azóta újra itt a lecsószezon.

A lecsó kényes kérdés. Korábban már írtam arról, mi van, ha csak 2-3 hozzávaló kell egy étekhez, és nem is a kacifántos fűszerezésről híres. Ezúttal is elengedhetetlen a tökéletes, biológiailag érett hozzávalók felhasználása. Ha ráadásul a saját biokertünkből származik, az hab a lecsótortán.

Mindez persze szép és jó, de mi van, ha tényleg unalmas már szánknak a szimpla paprika-paradicsom-hagyma kombó?

Dobjuk fel valamivel, ugye? A tojás alap, de azért az is lehet uncsi. Húsevők persze rakjanak bele valami jóféle házi kolbit! Hozzánk hasonló növényevők meg tegyenek hozzá más, akkortájt érő zöldeket - vagy lilákat...

Pedzed már, Kedves Olvasó?? Cukkini! Padlizsán!!! Vagy más, mi szívednek kedves...

Mi most padlizsánost készítettünk, direkt eltevésre. Persze ilyenkor marad is a lábas alján, hogy frissiben is fogyasszuk, de azért milyen kellemes érzés már, hosszú téli borongóskor elővenni egy nagy üveggel a spájzból, és odarottyantani neki a tűzhelyen?

A pontos összetevőket most nem árulom el. Legyen ez csupán gondolatébresztő. (Már csak azért is, mert P versenyre készül ezzel a műremekkel, s kár lenne elvenni a meglepetés erejét.)

Azért az fontos, hogy a tartósítás maga a lekvárnál leírtak szerint zajlik. Tehát semmi kemikália, csak tisztaság és forróság - jól elmosott, majd csurig töltött üvegek, és száraz dunszt napokig.

Kalandra fel!! (putty....)

4 megjegyzés:

  1. Azt az egyet áruld el légyszi, hogy olajjal teszed-e el? csak azért kérdezem, mert apukámnak szoktunk lecsót eltenni és nem hajlandó csak zsírt használni hozzá, mondván az konzervál. Én viszont nem eszem meg a disznózsírt és kipróbálnám olajjal, de nem hagyja, hátha megromlik. Neked mi a tapasztalatod?

    VálaszTörlés
  2. Szia Benzsi!
    Úgy áll a dolog, hogy mi eleve olajjal főzzük - sosem eszünk zsírt. De külön olajat nem teszünk a tetejére, ha erre gondoltál. Tiszta üvegekben, napokig száraz dunsztban szokott lenni. Soha nem romlott még meg. Esetleg van még olyan trükk, hogy a dunsztba is már eleve fejjel lefelé kerül és persze utána a polcon is így van. Valamint érdemes még a holdállást figyelni: eltevésre, tartósításra legalkalmasabb a felszálló hold, kivéve a halak napok. Tehát: nyilas, bak, vízöntő, kos, bika napok. De ehhez mi sem tudunk mindig alkalmazkodni, és azért működik. :) Mondjuk a halak napokkal nekünk is volt rossz tapasztalatunk, lekvár eltevésnél, szóval arra vigyázunk.
    Sok sikert! Legyél bátor!! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Picilivi, éreztem én is, hogy nem a zsír kell, olajjal is ugyanúgy eláll, ha tiszta az üveg és jó a dunszt. Azt még nem tudom Aput hogy veszem rá a zsír kerülésére mert mindent azzal akar csinálni, nekem meg vegánként az összes hajam égnek áll tőle. Főleg, hogy az eltett lecsót szép számmal adogatja nekünk is. Én ugyan már mondtam, hogy nem eszem meg, de a férjem és a fiam kénytelen, mert ki nem dobhatjuk.:))

    VálaszTörlés
  4. Benzsi, ez ugyan ennek a blognak nem témája, de szerintem legyél határozott, és ne fogadd el, ha a lelkiismereted azt diktálja. Főleg, ha férjed és fiad is vegánok szeretnének lenni.
    Ezek sosem könnyű döntések, de a ti életetekért ti vagytok a felelősök.
    Sok sikert - ehhez és a lecsóhoz is! :)

    VálaszTörlés