2009. október 22., csütörtök

Gabonákról 2.

Lássuk akkor a gabonákat kicsit részletesebben!

Rizs - a Hold gyermeke
Magas tápérték és könnyű emészthetőség jellemzi. Elsősorban az anyagcserét támogatja, de jól bevált gyógyszer gyomor- és bélproblémákra, valamint hasmenésre vagy székrekedésre. Fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Kiválóan alkalmas böjt utáni első tápláléknak, illetve betegség okozta fogyás után. Nyugtató hatással van az idegrendszerre.
A barna rizs kalciumot, magnéziumot, foszfort,káliumot, szerves sókat és B-vitaminokat tartalmaz. Magjában feltűnően kevés a nátrium, és mivel a konyhasó (nátrium-klorid) megköti a vizet, a rizs segíti a felesleges víz távozását a szervezetből: fogyasztása különösen ajánlott vizenyők, vese- és hólyagbetegségek vérkeringési problémák, magas vérnyomás esetén. A barna rizsben lévő keményítő fokozatosan szívódik fel, így egyenletesen juttat cukrot a vérbe, emiatt cukorbetegek számára ideális gabonatáplálék.

Árpa - a Mars hatása alatt
Fogyasztása felbecsülhetetlenül értékes az emberek számára, mivel könnyen és teljesen megemészthető. Magas a kálium-, mangán-, magnézium-, foszfor-, cink- és vastartalma, és sok vitamint is tartalmaz. Legnagyobb mennyiségben B1-, B2-, B6-vitamin és pantoténsav található benne a vitaminok közül. Az árpa hűtő hatású, ezért kifejezetten a nyár gabonája.
Az árpanyák megnyugtatja az irritált és gyulladt gyomor- és bélnyálkahártyát. Bronchitisnél, torokgyulladásnál is enyhülést hoz, valamint támogatja a tüdőt.
Az árpa nagy mennyiségű kovát tartalmaz, melyből sok erőt nyer az idegrendszer, erősíti az izomzatot, a kötőszövetet. Jó hatással van a csontozatra, fogakra, bőrre, hajra is.

Köles - mozgékony, mint a Merkúr
Tápértéke az árpáéhoz hasonló. Tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort, cinket, mangánt, nikkelt és rezet. Kiváló B-vitaminforrás. Magas rosttartalma miatt segít az emésztőrendszeri problémák rendezésében. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A köles segít, hogy a bőr finom és sima legyen, csökkenti a hajhullást, javítja a körmök rugalmasságát, erősíti az idegrendszert és jót tesz a szemeknek. Fluortartalma miatt a fogak egészségéhez is hozzájárul.
Fogyasztása kiválóan alkalmas a modern ember számára - akinek gyakran rossz a hőháztartása -, mivel anyagcsere-aktiváló és melegítő a hatása. Az olyan civilizációs ártalmakkal szemben, mint a stressz és félelem, melyek akár rákot vagy szívinfarktust is okozhatnak, a köles melegének oldó, lazító hatása jó szolgálatot tesz.

Rozs - a Jupiter gabonája
A rozsban olyan értékes nyomelemek és vitaminok találhatók, mint a vas, mangán, kálium, megnézium, kalcium és foszfor, valamint B1- és E-vitamin.
A rozs tisztítja és megújítja az artériákat, jótékony hatása van a májra, újjáépíti az emésztőrendszert.
Emészthetőségét jelentősen javítja a kovászképződés és a hosszú tésztakészítés, mikor kenyeret csinálunk belőle. Nagy segítséget jelenthetnek még a fűszerek: ánizs, édeskömény, kömény, koriander, kakukkfű, majoránna, boróka. Fontos még, hogy az áztató- és főzővizet mindig használjuk fel, mert értékes anyagokat tartalmaznak.

Zab - harmonikus, mint a Vénusz
Anyagait, beltartalmi értékeit tekintve a zab az egyik legértékesebb gabona, a legjobb minőségű fehérjével rendelkezik a gabonák között. Nyolc esszenciális aminosav optimális mennyiségben található benne. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek élettel töltik fel a szervezetet, ezért például depresszió esetén is alkalmazható a jó hangulat elősegítésére.
Minden más gabonánál több kalcium, vas, foszfor és magnézium van benne, valamint rengeteg cink és mangán. Többféle B-vitamint és antioxidánst tartalmaz.
7,1%-os zsírtartalmával miden gabonát túlszárnyal, és ez a zsír kisgyermekkortól felnőttkorig mindenki számára kiválóan felhasználható, emészthető és hasznosítható. Ismert, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, és a szervezetben megköti a savakat. Cukorbetegség esetén is sikeresen használható. Mivel az északi területek növénye, fűtő hatású, így kiváló eledel télen.
A zab gyógyítja a gyomor- és bélgyulladást, mivel nyákbevonatot képes a bélfalon, ezzel védve azt a fertőzésektől és irritációtól. Így harmonizálja és támogatja az emésztést.

Kukorica - az emberi Szaturnusz-kvalitások jelképe
Legelterjedtebb formája a kása. Csírája magas olajtartalmú, ezért hidegen sajtolva értékes E-vitaminforrásnak számít. Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Lizinben és triptofánban szegény, emiatt önállóan nem tudja fedezni az esszenciális aminosav igényünket. Viszont nagy mennyiségben tartalmaz karotint és cinket, valamint vas, foszfor, kálium, mangán és réz is található benne kisebb mennyiségben.

Búza - a Nap aranya
Elsőszámú kenyérgabonánk. Az érzékszervekre, idegrendszerre, anyagcserére és a keringési rendszer működésére egyaránt kiegyensúlyozó módon hat.
A teljes kiőrlésű búzamag tartalmaz kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, ként, cinket, mangánt, B3-, B5- és B6-vitamint, valamint folsavat. Összetételét tekintve a legkiegyensúlyozottabb a gabonafélék közt.
A búzafű értékes méregtelenítő és tisztító hatású, természet adta gyógyszer. Többek között rákos megbetegedések természetgyógyászati kezelésében alkalmazható.

Hajdina - a kakukktojás...
...mivel nem a fűfélék családjába tartozik, mint a többi gabona, hanem a keserűfűfélék közé, mint a rebarbara.
Termése legömbölyített tetraéder alakú, mely forma a fény ősi szimbóluma. Ha nem öntjük le róla a főzővizet, abban olyan értékes anyagok maradnak, melyek fokozzák a bőr fényáteresztő, fényfelvevő képességét.
A hajdina kitűnő növényi fehérjeforrás, mivel mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, de foszfor, kálium, magnézium és folsav is található benne. Megerősíti a hajszálerek falát, méregtelenít. Íze nyersen kissé a dióéra emlékeztet. Könnyen emészthető, ezért kiválóan alkalmas betegek táplálására is. Átmelegíti a testet.

Ez volt tehát az elmélet, melyhez a gabonaételek könyvet vettem alapul.
A következő gabonatémájú bejegyzésben sorra veszem a felsorolt gabonák köretként való elkészítésének alapjait, aztán pedig jöhetnek a furfangosabb receptek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése