2009. március 26., csütörtök

Joghurtban sült csőtészta Örményországból


Felteszek a tűzre 1 nagy lábasban sok vizet. Ez majd a tészta kifőzéséhez kell, de úgyis eltart 1 darabig míg felforr, addig viszont előkészítem a többi hozzávalót. (Örök kérdés, hogy a hideg vizet sózzuk, vagy a forrásban lévőt, de a lényeg: olyan legyen, mint a tengervíz - sós: de úgy igazán...)

Fogok két padlizsánt, megmosom, és felkockázom. (Lehet karikákban is gondolkodni, de a kockázással a végén könnyebben fogyaszt6ó.) Egy serpenyőben, kevés olajon aranybarnára pirítom. Nem ijedek meg tőle, hogy az olajat pikk-pakk felszívja, finom lesz az így is...

Miközben a padlizsánt sütögetem, 1 tálban összekeverem a joghurtot a zúzott fokhagymával, a megtört ánizzsal, kaporral, tojással, sóval és borssal.

A sütőt elkezdem felfűteni. A cél 200 fok.

Közben felforrt a víz, zutty bele a penne.

Míg fő a tészta, felvágom vékony karikákra a paradicsomot, lereszelem a sajtot.

Oké, minden készen áll! A joghurtos cuccot összekeverem a tésztával, meg a padlizsánnal, a már kiolajozott tepsiben. Tetejére helyezem a paradicsom karikákat, rászórom a sajtot, és a mandulát. Az egész megy be a sütőbe, kb. fél órára, de az óra helyett inkább azt nézem, hogy szépen aranyszínűre süljön a teteje, meg fortyogjon. Aztán gyomorba vele!


Tehát a hozzávalók kettőnknek:
(mondjuk, ha ezt egyszerre betoljuk, akkor nem nagyon fér be más mellé)
- 25 dkg penne
- 2 közepes padlizsán
- 2 paradicsom
- 1 nagy pohár natúr joghurt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 tk ánizs
- 2 tk szárított kapor
- 10 dkg ementáli (Örmény barátaink fetával eszik, de az épp hűtőn kívül volt)
- 1/2 marék szeletelt mandula
- só, őrölt szines bors, olivaolaj a sütéshez és a tepsi kikenéséhez
- jó étvágy!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése