2009. április 5., vasárnap

Dukkah Egyiptomból

Ez egy fűszermártogatós, aminek gyakorlatilag nincs fix receptje. Egyiptomban kb. minden családnak megvan a saját dukkah-ja. Szegény házaknál gyakran előfordult (gondolom még ma is megesik), hogy nem igazán volt más a kamrában, mint olaj meg kenyér. Ez ugye önmagában nem túl sok, és elég unalmas is. Izgalmasabb lehet fűszerekkel, csonthéjasokkal és olajos magvakkal.
Kiváló előételnek, vagy beszélgetések, borozgatás mellé rágcsának.

Egy serpenyőben aranysárgára pirítjuk a mogyorót. Az a jó, ha a felszínén megjelenik az olaj. Ha ez megvan félretesszük egy tálba hűlni.
A serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot is. Érdemes kevergetni, hogy ne pattogjon szanaszét. Ha ez is elnyerte barnás színét, akkor áttesszük a mogyorós tálba, hogy szokják egymást.
Ugyanezt végig játsszuk az összes hozzávalóval külön-külön.
Ez kicsit bonyolultnak tűnik, de elkerülhetetlen, mivel mindegyik alapanyag más pirítási időt követel magának.
Vigaszul szolgálhat, hogy egyszerre nagyobb adag is elkészíthető, így legközelebb már csak elő kell venni a mélyhűtőből, és már fogyasztható is. A mélyhűtős tárolás az avasodás elkerülését szolgálja.

Ha már mindent lepirítottunk, és ki is hűlt a keverék, akkor egy robotgépben durva szemcsés állagúra daráljuk.
S ha van készen naan, már ehető is:
Fogom a naant, belemártom az extraszűz olivaolajjal telt tálkába, majd a dukkahba. Hmmmm....



Egy lehetséges arány:
- 10 dkg tisztított mogyoró
- 10 dkg szezámmag
- 2 ek római kömény
- 4 ek koriandermag
- 1 ek zöld bors
- 1/2 tk só

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése