2009. július 5., vasárnap

Merdzsimek csorbaszi

Jártatok már Törökországban?...
Nem?
Na de török étteremben már csak ettetek?
Ha még nem, akkor sincs baj, a legtöbb úgyis csak csalódást okozna (tisztelet a kivételes budapesti Szerájnak, ahol csak a pénzzel próbálkoznak mindig átverni, de az étel kiváló).
A vöröslencse leves egy olyan ínyencség, amit otthon is könnyen el lehet készíteni, és sokkal finomabb lesz, mint a legtöbb török büféé.
A lencsét megmossuk, és 1,5-2 liter vízben feltesszük főni. Miután felforrt, kis lángon tovább főzzük 0,5-1 órát, amíg a lencse szét nem fő. A titok csak annyi, hogy nem szabad megsózni, mert akkor sosem fog szétfőni.
A sűrített paradicsomot elkeverjük 2 dl vízzel.
Egy serpenyőben felforrósítjuk (nem sütjük meg!) a vajat, és bele morzsoljuk a mentát. Ezt felöntjük a paradicsomos szósszal, majd az egészet összeöntjük a szétfőtt lencsével. Na most lehet sózni, borsozni, paprikázni. Forralunk rajta egyet és kész is.
Pár csepp citromlével is remek, egyébként meg lepénykéket szoktunk hozzá enni.

Hozzávalók:

25 dkg vörös lencse
1 kis sűrített paradicsom
kb 5 dkg vaj
1 kk szárított menta
só, bors, török paprika (durvára őrölt erős paprika)
víz :-)

3 megjegyzés:

  1. Én jártam Törökországban és ettem ilyen levest, no meg sok török nemzeti ételt. Azóta otthon is rendszeresen főzök ilyen ételeket:)
    Ezt a levest mindenkinek tudom ajánlani!

    Mónika

    VálaszTörlés
  2. A merdzsimek valóban egy remek leves. Viszont az eredeti merdzsimekben nincs paradicsom. Készitik paradicsomosan is. Ellemben a paradicsom nélkül készitett sokkall finomabb és a törökök egy negyed citrommal kínálják.Ők belefacsarják a levesbe és úgy fogyasztják. Én citrom levével nem kedvelem.

    VálaszTörlés
  3. Ahogy mondani szokás: ahány ház, annyi szokás... Azért érdekelne, hogy szerinted, kedves Névtelen, a citrom leve miképp létezik, ha nem a citromból a levesbe facsarva? :)

    VálaszTörlés