2010. február 3., szerda

A tejfogyasztásról

Tény: Az ember az egyetlen emlős állat, amely felnőtt korában is tejet fogyaszt - ráadásul egy másik emlős tejét...

...csak az a kérdés, hogy minek?
Aki szereti, mert olyan jó az íze, hát tessék! De vajon érdemes-e tejnek nevezni azt, amit a boltban, takaros csomagolásban, elénk tesznek?
Szóval, ha már szereted inni, inkább szerezz friss tejet valami vidéki bácsitól vagy nénitől. Olyan tehén tejét, amit még nem agyongyógyszerezve tartanak, esetleg - valami csoda folytán - még szabadban legeltetnek. Megjegyzem, ez ma már szinte lehetetlen vállalkozás. A falunkbéli tehén-tartók szerint a legeltetés már "kiment a divatból".

Vagy talán azért fogyasztunk tejet (már, aki - mi nem!), mert olyan remekül sulykolják még mindig belénk, hogy mennyire egészséges? Mi balgák meg tenni akarunk a csontjaink épségéért, és ezért buzgón áldozunk a tejipar oltárán?
Sajnálom: TÉVEDÉS! Rengeteg cikk foglalkozik évek óta azzal, hogy a tej semmit nem ér, ha a csontjaink egészségéről van szó. De a média nagy úr - ha valaki néz tévét...
Vajon mi az igazság? A végére másolok majd pár linket - a teljesség igénye nélkül - ami a témával kapcsolatos.
Gondolkozzunk el ezeken:
- A tehén egy elég nagy állat. Teje arra szolgál, hogy a borjút egy év alatt a 7-8 szorosára növessze (pontos adatot nem kerestem), ennek megfelelő az összetétele is. Az ember gyermeke egész más összetételű tejet igényel pici korában - amikor ugye növeszti a csontocskáit - tekintve, hogy más a növekedési üteme. Ráadásul a tehéntejből hiányoznak azok az alapvető zsírsavak, amelyek az agyfejlődéshez is szükségesek.
- A tejben sok a kálcium tehát erős lesz tőle a csontozatunk: ez egy komoly tévhit. A tapasztalatok pontosan az ellenkezőjét mutatják. Csak összehasonlításul: az emberi tejben van a legkevesebb fehérje, és 4-szer kevesebb kalcium van, mint a tehéntejben, azaz a csecsemőknek csak ennyi kell.
- A tej nem a legfontosabb kalciumforrás, mint ahogyan azt a legtöbb ember gondolja. A pasztőrözés és az egyéb finomító eljárások során ugyanis - szinte az összes tápanyaggal együtt - a tej elveszti kalciumtartalmát. A zöldleveles zöldségek, mint például a spenót, a zöld saláta, a kelkáposzta vagy a kelbimbó, sokkal magasabb kalciumtartalommal rendelkeznek, mint a tej.
- A csontok a mozgástól erősödnek és vastagszanak! Az űrhajósok egyik nagy problémája a csontritkulás, ami a súlytalanság és a mozgáshiány miatt alakul ki náluk...
- Aztán ott vannak a kálcium/foszfor arányról szóló fejtegetések. A foszfor szintén a csontok egyik fontos építőeleme, csakhogy egy bizonyos mennyiség felett gátolja a kálcium felszívódását. Ideális esetben étrendünk 1:1 arányban tartalmaz kalciumot és foszfort, mi viszont hajlamosak vagyunk 1:2,5 arányt megvalósítani, köszönhetően az élelmiszeripar igyekezetének.
- A mai tehenek teje tele van szeméttel - ha tetszik, ha nem. És most nem csak az antibiotikumokra gondolok. A táplálékuk szennyezett. Tele van gyom- és rovarirtó szerekkel.

Amit teszünk, az szimplán csak a tejtermelőknek jó. Bár szerintem az mindenkinek jobb lenne, ha alább hagyna a tejfogyasztás. Nem, nem kell leölni a teheneket, mint jópár éve, mikor fizettek érte - inkább használjuk a fennmaradó tejmennyiséget minőségi tejtermékek előállítására, hogy ne csak a gumiízű, hiper-éretlen trappistának csúfolt szemét jusson az átlag-családok asztalára.

...és akkor az ígért linkek:
- a gugli ezt dobta ki
- ez meg a naturszigetről van
- ez is (a folytatás)
- ez is onnan van
- ez szintén (a tejről)
- és végül ez is tőle (a csontritkulásról)

...erre való...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése