2010. április 16., péntek

Pecsenyezsír

Ezt a trükköt egy régi barátunktól tanultuk. Steve, ha jól emlékszem a Gandhi szakácsa volt anno, és rengeteg finomságot tud készíteni. Ez most nem egy ebédszünetre való étel, inkább a vacsora-reggeli kategóriát erősíti. Azoknak különösen érdekes lehet, akik nem esznek húst, de szeretik a húsos ízeket. Az a trükk ugyanis, hogy csupa növényi cuccból lehet olyan krémet csinálni, ami megszólalásig hasonlít a pecsenyezsírra. Komolyan teszteltük a dolgot. Számos zalai emberrel megkóstoltattuk már, volt olyan is, aki nem akarta elhinni, hogy nem igazi pecsenyezsírt evett.Én egyszerre egy 720 ml-es befőttesüvegnyit csinálok, így valahogy:
1dl napraforgómagot száraz serpenyőben lepirítok. Vigyázni kell vele, mert könnyen odaég, szóval állandóan kevergetem, és nem hagyom ott egy percre sem. Amúgy elég hamar kész lesz, és nagyon illatos. Ezt utána félreteszem hűlni.
Egy kevés pálmazsíron vagy kókuszzsíron megpirítok két nagy fej vereshagymát, persze jó apróra vágva. Hangsúlyozom: pirítom! Nem dinsztelem! Ha már megpirult a hagyma, még belepréselek 6-7 gerezd fokhagymát is, aztán mehetnek bele a fűszerek: majoranna, petrezselyem, zeller zöldje, só, esetleg pirospaprika és bors. Utóbbi kettőt nem mindig használom, jó vele is, nélküle is. Persze ízlés szerint mehet még bele bármilyen zöld fűszer, de csak a fentiekkel is abszolút kielégítő.
Hozzáadom a többi pálmazsírt vagy kókuszzsírt is, még kb. 6 decit. Amíg megolvad a serpenyőben a zsír, addig ledarálom a pirított napraforgómagokat, és ezt is beleöntöm a zsírba. Még egy ici-pici citromlevet is teszek bele. Jól elkeverem az egészet, de ha felolvadt az összes zsír, akkor már gyakorlatilag le is lehet kapcsolni alatta a tüzet.
Beleöntöm a befőttes üvegbe, és ott hagyom kihűlni. Olykor, melegebb napokon beteszem a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe hűlni. Így sokkal gyorsabb. Hűlés közben - főleg a konkrét megdermedés előtt - időnként meg kell keverni, hogy ne ülepedjen le minden darabos rész az üveg aljára. Sokkal jobb, ha egyenletesen eloszlik benne a hagyma és a napraforgómag is.
Pálmazsírt régen nagyon könnyű volt szerezni, de sajnos az utóbbi időben jó minőségűt csak az osztrákoktól tudtunk hozni. Nem tudom mi lehet az oka, de a magyar forgalmazók egyszer csak leálltak a behozatallal. Azért lehet, hogy vannak kisebb bioboltok, akiknél fellelhető még. Kevésbé jó minőséget pedig akár a nagy hipermarketekben is lehet venni, különböző méretű vödrös kiszerelésben, "fritőzolaj" fedőnév alatt.
Kókuszzsírt egyre több bioboltban lehet kapni, nekünk van egy közösségi beszerzési forrásunk, ahonnan sokan rendelünk egyszerre nagyobb mennyiséget. Környezetvédők szerint ezt érdemesebb használni, ha van bennünk némi felelősségtudat.
A kenyérre kenésen kívül persze még más felhasználási módját is el tudom képzelni. Magyaros ízek varázsolhatók a fazékba vele vagy tepsis krumpli alá is kiváló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése