2010. augusztus 17., kedd

Grúz őrület!

Annyi szeder nő a kertünkben, hogy már bármit csinálunk belőle.
A lekvár megvolt. Idén málnával vegyesen. Enni már lassan unalmas. Max két-három szem naponta...
A fűszeres szederleves állítólag grúz klasszikus. Amilyen egyszerű, olyan meghökkentő. De határozottan izgalmas és nincs semmilyen mellékhatása. Bátraké a szedrencse!
A fél kiló szedret mosás után turmixoljuk le. Érdemes kevés vizet adni hozzá, hogy ne szedje szét a gépet. Utána egy szűrőn préseljük át. Én találtam összepasszoló szűrőt és kis tálkát, így a szűrőbe tett szedret csak le kellett nyomnom a tálkával. Biztos van más megoldás is, de azt hiába várjuk, hogy majd csak úgy kicsöpögi magát. Az így kapott szederpürébe kell préselni egy kis gerezd fokhagymát (igen!) és adni hozzá egy kevés sót. Kerüljön még bele 1 evőkanál aprított menta (frissel az igazi) és 2 evőkanál aprított koriander zöldje (szintén frissen). A koriandert végső esetben lehet helyettesíteni petrezselyemmel, de azért az nem pont olyan jó. Aprítsunk még bele egy kis fürtös uborkát. Jó, ha kis kockákra vágjuk. Fogyasztás előtt 1-2 órát pihentessük hűtőben. Kiváló frissítő, de mégis tömős nyári leves, enyhe fokhagyma felhanggal a végén. No és a színe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése