2010. augusztus 22., vasárnap

Töltött paradicsom

Ez a finom - és rendkívül piros - étek Indiából származik. Több indiai szakácskönyvünk is van, és kimeríthetetlen ötletforrások! Változatos, nagyon finom, és egészséges fogások tárháza az indiai konyha - nem véletlenül: náluk a zöldségekben gazdag étkezésnek egyrészt sok-évezredes hagyománya van, másrészt náluk - a változatos éghajlati viszonyoknak köszönhetően - nagyon sokféle zöldség megterem. Vétek volna nem kihasználni, igaz?

Ehhez a fogáshoz szükségünk lesz kemény, de már tökéletesen érett paradicsomokra. A legtöbb helyen olyat kapunk, amit túl korán leszednek, hogy tovább bírja a bolti gyűrődést. Legyünk hát körültekintőek, ha nincs saját paradicsomunk! Az egész ételt tönkreteheti, ha a paradicsom egy picit is savasabb, mint kéne, mert nem hagyták teljesen beérni.
Hozzávalók (főételként) 4 személyre:
10 közepes paradicsom
200 g panir
4 dl párolt vegyes zöldség
1 fej hagyma finomra vágva
2 tk aprított zöld chili
2 ek. felaprított kesudió
2 ek. olaj,

A mártáshoz:
2 fej hagyma reszelve
1 tk. őrölt chili
2 ek. paradicsompüré
1 tk. cukor
só, olaj

A paradicsomról levágjuk a kalapját, belét kiszedjük. Felaprítjuk és félretesszük: megy majd a mártásba.
Elkészítjük a tölteléket:
Felforrósítjuk az olajat, megpiritjuk benne a finomra vágott hagymát, és a zöld chilit. (Ezt mi kihagytuk - más kisgyermekeseknek is így javaslom.) Hozzáadjuk a kesut, zöldségeket és a felkockázott házi túrót. Együtt sütjük tovább. Végül megsózzuk és lehúzzuk a tűzről.
Még azon melegében megtöltjük a paradicsomokat a töltelékkel.
Készítsük el a mártást is! Forrósítsunk fel egy kevés olajat és a reszelt hagymát pirítsuk meg rajta. Hozzáadjuk a pürét, és a paradicsomok felaprított belsejét, majd a chilit és a cukrot is. Alaposan összeforraljuk.
Tegyük tűzálló tálba vagy tepsibe a paradicsomokat, locsoljuk meg a mártással, és 250 C fokos sütőben süssük 10 percig. A cél a paradicsom korrekt átmelegítése, nem pedig sütés!
Köretnek - természetesen - remekül passzol a barna rizs, árpa vagy akár a bulgur.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése