2009. szeptember 25., péntek

Túró és joghurt készítése

Végy a szomszédtól frissen fejt tejet! - Ezzel kell kezdenem, mert emlékszem drága nagyapám mennyire káromkodott, mikor megpróbált túrót csinálni bolti tejből. Szegény, biztos még emlékezett gyermekkora ízeire, Öreglakon - szomorúan mutatta a végeredményt. Büdös volt, annyi szent...

Szóval a túrókészítés!
Kell hozzá friss tej. Forraljuk fel, majd vegyük kis lángra, adjunk hozzá literenként egy pici sót és fél citrom kifacsart levét (teje és citromja válogatja, lehet, hogy pontosabb a 2 egész citrom per 3 liter tej), és keverjük el alaposan. Levehetjük a tűzről. Szűrjük át textilpelenkán, és kész!
Ha panírt (Indiában így hívják a házi sajtot) szeretnénk kapni, mert minden vágyunk egy TISZTESSÉGES Paneer Musalam, akkor lógassuk fel a pelust, és hagyjuk teljesen kicsöpögni a savót. Tapasztalatom szerint nem szükséges préselni, mivel a tej eredeti zsírtartalmától anélkül is összeáll.

Joghurtot eképp készítünk:
Forraljuk fel a liternyi friss tejet, majd hagyjuk hűlni, míg kb. 45 Celsius-fokos lesz. (Arról ismerszik meg ez az állapot, hogy még alaposan meleg, de már nem éget.) Keverjünk bele egy pohárka élőflórás joghurtot, és hagyjuk LASSAN kihűlni. Kb. 6 óra alatt áll össze, ezért én mindig este csinálom meg, kint hagyom a pulton, és reggelre ott a fincsi joghurt.
Ennyi joghurtból már jó sok Naant, vagy török joghurtos padlizsánt készíthetünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése