Mostani bejegyzésemnek fő célja a népszerűsítés. Azzal a hátsó gondolattal írom, hogy ha még többen járunk a Lehel piac kávészaküzletébe, akkor az nem szűnik meg, nem úgy, mint sok más jó kávészaküzlet.
A továbbiakban a 'kávé' kizárólag az arabica kávét jelenti. :)
Emlékszem, mi volt, mikor leköltöztünk a Kis-Balaton mellé: sokáig meg voltunk lőve, hogy hol szerezzünk magunknak kávét. Maradt, hogy mikor rokon-nézőbe megyünk, akkor beugrunk a Lehelre... Aztán találtunk egy boltot Keszthelyen. Hamar bezárt. Lehetett valamennyi kávét kapni utána egy ottani presszóban, de nem volt akkora a forgalom, hogy mindig friss áru legyen. Márpedig nem mindegy mennyi idő telik el a pörkölés és a fogyasztás között!
Tavaly karácsony táján, hogy a kávészerelem tökéletesedjen, hosszan keresgéltem egy elérhető árú kávéfőzőt, ami elegendő nyomást tud létrehozni, hogy ne lúgozza agyon a fekete levest. Tudom én, hogy igazán jó kávét csak vérkomoly gépen lehet főzni, de azért én nem akartam kávézót üzemeltetni otthon, és nem is vagyok milliomos - se annyira hülye, hogy rengeteg pénzt öljek egy profi gépbe sznobizmusból.
Na, így akadtam Bialetti úr Brikka főzőjére a Barista szaküzletben. Érdemes a figyelemre - komolyan működik!! Krémes tetejű kávét főz, és nem is lúgozza ki, mint a hagyományos kotyogó (mellesleg szintén Bialetti találmány).
Aztán fordult a sors kereke, s mi közelebb kellett költözzünk a fővároshoz. Szeretett Szentlászlónkról már igazán nem úri huncutság a Lehelre járni kávéért!
Egy ideig úgy gondoltuk, hogy spórolás címszó alatt inkább egy nagyáruház bio arabica kávéját vesszük, mert végül is nem robusta, és sokkal olcsóbb. Kipróbáltunk sokféle arabicát, a dossziés Tomiétól a madaras teszkósig, de egyik sem vált be. Az íze sajnos mindnek messze elmarad a Semiramis kávéktól. Múlt héten bennem odáig fajult a dolog, hogy inkább nem iszom, csak heti 1 espressot, de annak legyen íze, az angyalát!
Így történt, hogy ma Borkával látogatást tettünk a Lehel téren a galérián. S ha már ott voltunk, meg is kaptam telefonon ukázba, hogy igyak egy igazi kávét! Jamaica Blue Mountain. A világ egyik legjobb kávéja - ott ezt is választhatom. Mert megérdemlem. :)
Persze a napi kávé is igen remek, több kávéból keverik, naponta változó, és az ára is kedvező. "Hétköznapokon" azt szoktuk választani.
Máskor is volt már, hogy JBM-t ittunk. Olyankor, ha kimondjuk a választott kávé nevét, megáll a levegő. A pult mögött kávét főző hölgy szép tisztára pucolja a darálót, mielőtt ezt a csodát frissen ledarálja benne, és utána is, hogy egy szem se vesszen kárba. A kávé elkészül, megkapjuk - a többi már rajtunk múlik... Ezt a kávét nem lehet - nem érdemes! - csak úgy ledönteni. Oda kell rá figyelni. Az illatára, a krémességére, az ízére - az élményre.
Mellesleg, amíg én kortyoltam, bejött egy úriember, aki ajándékba szeretett volna jó kávét vinni. Az eladó hölgyek pedig az ajándékozandó személy neme, temperamentuma és más meghatározó tulajdonságai alapján segítettek választani a kedves vevőnek...

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése