2011. július 10., vasárnap

Reggeli kásák 1. - Mákos-szilvás bulgur

Rég nem jártam erre. Gyermekáldás, költözés, munka, miegymás...

Sokáig azt gondoltam nem fogok kása recepteket leírni, mert ezek nekünk annyira természetesek, hogy triviálisnak éreztem: mintha a vajas kenyérről írnék bejegyzést. Közben meg folyamatosan kapom a visszajelzéseket - ha étkezésről beszélgetünk -, hogy tanácstalanok ismerőseim, mit is egyenek reggelire, miből, milyen kását főzzenek. Pláne, hogy még a gyerkőc is jóízűen megegye. Persze jogos: van, ami meg másnak triviális, és nekem kellene gondolkodnom rajta.

Előszeretettel eszünk reggel kenyér helyett gabonakását. Mi a makrobiotikus elvek szerint, szinte kizárólag szemes gabonából főzzük kásáinkat, tehát nem használunk pelyheket. A bulgur az egyetlen kivétel, ami - ugye - tört búza. A makrobiotika szerint ideális energiával a szemes gabona rendelkezik. Így a bulgurnak van már egy szerkezet vesztése az egészhez képest, de ez mégsem akkora struktúra vesztés, mint ami mondjuk a pelyhesítéssel vagy az őrléssel áll elő.

Alapvetően spontán kása főzők vagyunk, de azért van néhány párosítás, ami vissza-vissza köszön a reggeliző asztalon. Ezekből tervezek egy sorozatot indítani most, kezdve egy nagy kedvenccel.2 deci bulgurt teszek egy lábosba, két evőkanál mazsolát, 10-12 szem aszalt szilvát feldarabolva, egy kiskanál fahéjat hozzá (lehet egész fahéjat is használni), két kiskanál citromhéjat és 3-4 kanál darált vagy lepirított egész mákot használok. Ehhez öntök 4 deci vizet és így főzőm - néha megkeverve - fedél alatt addig, míg a gabona beszívja a vizet. Érdemes talán inkább csak addig főzni, míg MAJDNEM felszívja a vizet, hogy ne legyen túl száraz, míg az asztalra kerül. Ha mégis túl szárazra sikerül, házi szilva lekvárral érdemes tálalni.
A felszívódást elősegítendő, szoktam bele tenni némi zsiradékot is. Vagy egy kiskanál vajat vagy a víz egy részét (max. negyedét) tejjel pótlom.
Ezek a mennyiségek 2 felnőtt és egy kisebb gyerkőc adagjára szólnak. Adagolásról bővebben itt.

Természetesen jó lehet bele sokféle fűszer: ánizs, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, narancshéj, szerecsenvirág stb.
Tessék kísérletezni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése