2011. július 20., szerda

Gyümölcstorta á la Findusz

Nagyon szeretjük Sven Nordquist Findusz-könyveit! Nem csak a gyerkőcnek remek szórakozás, de minket, szülőket is mulattat - a történetek mellett lenyűgöző rajzaival is. Napi használatban van az Egész évben Findusszal című darab, s most végre eljött az idő, hogy a júliusi két tortából egyet megsüssek. Múlt héten volt a premier, mikor is a piacról fél kiló áfonyával tértem haza, de az a süti olyan hamar fogyott el, hogy fotózni esélyem sem volt. A mai változatba került még málna és barack is, de a tésztán csak a cukor tekintetében változtattam. (Fotót most is csak suttyomban és kutyafuttában sikerült készítenem, két szeletelés között...)


Lássuk a receptet!

A tésztához:
15 dkg puha vaj
10 dkg barna cukor (eredetileg 14 dkg)
2 db tojás
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg finomliszt
2 tk sütőpor

Az öntethez:
40 dkg áfonya
4 db tojás
2,5 dl tejszín
10 dkg darált mandula vagy mogyoró
4 ek cukor (eredetileg 6)
1 tk fahéj
10 dkg finomliszt
1/2 citrom reszelt héja

A tésztához a vajat és a cukrot habosra kell keverni, majd a tojásokkal krémesre. A kétféle lisztet és a sütőport hozzáadva sütőformába töltjük és közepes hőfokon elősütjük (kb. 10 perc). Addig a gyümölcsöt megmossuk és elkészítjük az öntetet a többi hozzávalóból. Kivesszük a tésztát, a gyümölcsöt eloszlatjuk a tetején, majd nyakon öntjük az omlett-szerű szósszal. További 35 perc alatt 180-200 fokon készre sütjük.
(Findusz porcukorral megszórja, ha kész van, de én ezt is hanyagoltam.)
Valószínűleg két féle cukorral kéne, hogy készüljön, s akkor a teteje látványosan világosabb lesz, mint a tészta, de nálunk itthon csak lágy barna cukor van. A színeltérés így is látszik, az íze meg egyszerűen remek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése