2010. július 15., csütörtök

Készítsünk orosz mustárt!

Kedves szerzőtársam már többször szólt, hogy tegyem közzé, miként is készül a valódi mustár - ne csak nekünk, meg más kivételezetteknek (a tudás birtokában) legyen jó... Én gyerek koromból hoztam a szeretetét: anyukám, ha otthonról hozzájutott, mindig készített - akkor nálunk még nem lehetett alapanyagot kapni. Nem is értettem később, hogy mi a jó a bolti mustárban?
A mustárgyártás egyszerűbb, mint gondolnánk, és az eredmény olyan csoda, hogy aki valaha is evett ilyet, az soha többé nem fog a kereskedelmi forgalomban kapható csupa-ecet borzalmakra fanyalodni!
Ámde vigyázat: méregerős!!! Tehát a javaslatom, hogy először csak kisebb adagot készítsünk, hogy meglássuk EZ mennyi idő alatt fogy el. Ha ugyanis egyszerre megcsináljuk az egész adagot, félő, hogy erejét veszti, mire a végére érünk. Nagycsaládosokra ez persze nem vonatkozik :)

Lássuk tehát:
Az első napon szükségünk lesz egy doboz mustárporra. Én ilyet veszek:
Ez nagy biztonsággal beszerezhető a Cora áruházak előterében található orosz boltokban, vagy a Mammut aljában lévő - szintén orosz - műintézményben. Bevallom, máshol még nem kerestem, annyira biztos ez a forrás - pedig talán a bioboltok is szóba jöhetnek. Az is lehet, persze, hogy a vér beszél belőlem... Ha nincs por, működik a dolog leőrölt mustármaggal is.
Kell még: forró víz, türelem... :)
100 g mustárport el kell keverjünk 200 g forró vízzel. Csomómentesen. Akkora tálat vegyünk elő, amibe még marad jócskán hely, ugyanis keverés után erre a masszára ráöntünk még annyi forró vizet, hogy vagy 3 ujjnyi vastagon ellepje. (Nekem egy nagyobbacska müzlis tálam van erre a célra.) Most kell a türelem: tíz órát pihentetjük lefedve, meleg helyen - ezért én este kezdem és másnap reggel folytatom.
Reggel óvatosan leöntjük a vizet és elkezdjük ízesíteni a mustárunkat. Itt az ízlés nagyon sokat számít. Mindenképp kell bele valami jóféle ecet (alma vagy akár balzsamecet - legutóbb én a Vom Fass Waldburg Cassis ecetjével csináltam, remek volt!). Aztán kell még olivaolaj is bele. A mennyiségnél a lényeg, hogy ezzel lágyítjuk a masszát - az ecettel és az olajjal is bánjunk óvatosan: apránként adagoljuk. Bevallom, sose mértem le, hogy mennyi adok hozzá, de megigérem, ha legközelebb csinálok, megteszem! Azért emlékeim szerint 30-30 gramnál több biztos nem volt... Kell bele még só (10-15 g) és kb egy teáskanál cukor vagy méz, valamint fűszerek. Abból meg aztán tényleg bármi, amit a kreativitásunk megenged. Remek lehet rozmaring, tárkony, bazsalikom, finomra őrölt dió (egy orosz barátom csinálta mindig így), kardamon - tényleg bármi! Esetleg osszuk több részre az olajos-ecetes-sós-cukros masszát, és csináljunk több félét és kevergessük a fűszereket is bátran!
Az elkészült mustárt jól zárható üveg(ek)ben, hűtve tároljuk.
...mellesleg a mustárpor meghűlés esetén is hatásos, de erről majd máskor! :)

UPDATE 2017: azóta sajnos se Cora, se Mammut alja, de a boltok nem szűntek meg! Egy kis reklám nekik (és beszerzési hely nektek): honlapja nincs az Arbatnak, de van boltjuk Budán a Retek utca 8. szám alatt, Pesten pedig a Podmaniczky-Körút sarkán.

5 megjegyzés:

  1. Ez hasznos volt, köszönöm! Nekiveselkedek mégegyszer:-)
    Betehetem a blogod a gasztro.blog.hu-ra, hogy többen olvashassák?

    VálaszTörlés
  2. Gabojsza, örülök, ha segíthettem... :) Remélem, így fog sikerülni - írd majd meg, hogy milyen lett!!
    A reklámot pedig előre is köszönjük!

    VálaszTörlés
  3. és még az orrodat is tiszticccsa! :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó a cikk, köszönjük.
    ( Apróság: a Vom Fass Waldburg Cassis link már nem él)

    VálaszTörlés
  5. Köszönjük!
    A link meg, hááát, Vom Fass-éknál gyakran cserélődik a paletta, ezek szerint most épp nincs.
    Ez az aktuális kínálat: http://www.vomfass.de/index.php?Essig-Aceto-Balsamico-Waldburg-im-Onlineshop
    Ugyanakkor gyanús, hogy ez ugyanaz az ecet: http://www.vomfass.hu/kepek.php?pic=16
    De a lényeg inkább az, hogy jó minőségű ecetet használjunk! A mustár maga úgyis annyira brutál, hogy csak leheletnyi felhangokat érezhetünk a belerakott egyebekből. :)

    VálaszTörlés