2010. július 5., hétfő

Gabonák elkészítése 2.

Lássuk, hogyan készülnek a reggelinek - uzsonnának - való kásák... Alapnak vegyük a köretnek való elkészítés arányait. Ha több "felnőtt gyomor" van a háztartásban, érdemes picit növelni az általános 1 dl per fő adagot, de az is igaz, hogy ilyenkor a gabonák mellé kerül mindenféle finomság, ami jelentősen dúsítja az ételt.
A mi háztartásunkban, a napokat figyelembe véve általában hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap van gabonakása reggelire - tehát rizst, kölest, zabot és bulgurt szoktunk így főzni. Árpát, hajdinát jobban szeretjük fűszeresen, a kukorica esetében pedig Borka a szemes kukorica rajongója, így puliszkát viszonylag ritkán készítünk. (Csütörtökre egyébként isteni a házi rozskenyér... :) )

Térjünk a lényegre: vesszük a választott gabonánkat, kimérjük egy megbízható edénybe. Ez fontos, mert ezek a kásák részben tejjel készülhetnek, és egy rosszabb edényben könnyen odakaphatnak. Folyadékként - ezek szerint - a vizet részben tejjel helyettesítjük, ez lehet akár valamilyen gabonatej is. Ha használunk, először a vízzel főzzük meg alaposan és csak utólag adjuk hozzá a tejet. Amennyiben csak vizet szeretnénk használni, adjunk a kásánkhoz egy evőkanál vajat. Jelentősen növeli az ízértékét és az emésztésnél is segít hasznosítani a gabonák értékes anyagait.
Adjunk a kásánkhoz fűszereket! Fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, csillagánizst vagy "sima" ánizst, citromhéjat, narancshéjat - ízlés szerinti mennyiségben és párosításban. Tegyünk bele valamilyen olajos magvakat (dió, török mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia, napraforgómag vagy akár tökmag, szezám, pirított mák...) és gyümölcsöket! Téli időszakban erre kiválóak az aszalt portékák, de a kása édességét nyáron is szabályozhatjuk mazsolával vagy (friss híján) aszalt fügével. Természetesen bármilyen szezonális gyümölcsöt kínálhatunk hozzá frissen is! Ilyenkor azt inkább a kész kása mellé adjuk, hogy az esetleges hőre elpusztuló értékes anyagok ne vesszenek el.

Ezután már csak neki kell ülni és elfogyasztani! Jó étvágyat hozzá!
(Nyilván ahány ház, annyi szokás, várom is az új ötleteket, rafinériákat!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése