2009. december 9., szerda

Gabonák elkészítése 1.

Remélem, senki nem ült tűkön, hogy mikor jönnek már a készítési javaslatok! De ha mégis, akkor bocsánatot kérek - nehezem szánom rá magam az írásra...

Elsőként lássuk a köretnek való elkészítéseket, később majd szolgálok reggelinek való kása javaslatokkal is (amik mellesleg uzsonnának is remekül helytállnak).
Általában 1 dl gabonát főzünk meg felnőtt gyomronként. Ahol ettől eltérést tapasztaltunk, jelzem. Az általam favorizált főzési technika lényege, hogy a megfelelő mennyiségű hideg vízben, lefedve felteszem főni a gabonát, forráskor kisebb lángra veszem, sózom, fűszerezem, és a fedőt picit kinyitom. Sokszor teszek bele vegamixet is (nem vegetát!). Mire a víz elfő, kész a gabona. Írok egy-két fűszert is, kedvcsinálónak, de azért sokat számít, hogy mi mellé főzzük az adott magot köretnek.

Rizs
Mi barna jázmin rizst használunk. Ezt fontosnak tartom leírni, mivel egyrészt a barna rizs rendkívül egészséges, másrészt nagyon rossz tapasztalataim vannak az általában kapható B-rizzsel. Fehér (szintén jázmin) rizst csak édességekhez főzök.
A barna rizst 2,5-szeres vízben teszem fel főni, semmi előpirítás! - erről írtam korábban.
Lehetséges fűszerek: kakukkfű, majoránna, lestyán

Árpa
Bio, hántolt árpát főzünk, ebből kevesebb kell, mint 1 dl. (Múltkor vettem valami olyat, amin B.Alexandra volt a reklám - na az ehetetlen volt, tekintve, hogy csak egy része volt hántolva...) 3-szoros vízben főzöm, de volt már, hogy picit még fel kellett önteni.
Fűszerek: Kakukkfű, babér, zsálya

Köles
Ebből is kevesebb kell, mint 1 dl fejenként. 2-szeres vízben "pergősre" fő, 2,5-szeresben szétesik kásának.
Fűszerek: gyömbér, koriander, bazsalikom

Rozs
Bevallom, ritkán főzünk. Rozs-napokon inkább hajdinát szoktunk. Ettől függetlenül remekül megfő 3-szoros vízben... :)
Ajánlott fűszerek: kakukkfű, köménymag

Zab
Ebből nagyon bejött nálunk a zabtöret. Pelyhet édes kásához illetve kekszhez használunk inkább.
Egész zabot 3-szoros vízben, töretet 1,5-szeresben főzök. Picit több, mint 1 dl kell fejenként.
Fűszerek: borsika, lestyán

Kukorica
Darát főzünk, tehát puliszkát... :) Ha sűrű kell, 3-szoros a víz, ha hígabb, 4-szeres. Én a sűrűbbet jobban komálom, de ez egyéni. Juhtúróval rakott puliszkához mindenképp a sűrűt ajánlom.
Fűszerek: kakukkfű, oregánó, rozmaring

Búza
No, ebből sokféle van...
Egész búzaszemeket (tönkölyt is) egy éjszakai áztatás után szoktam főzni, 4-szeres vízben.
Töretet - bulgurt - nem kell áztatni, 1,5-szeres vízben, gyorsan megfő. Törökösen készítve - tehát pirított hagymával, pirospaprikával - isteni!
Kuszkuszt meg csak leforrázni kell, és hagyni, hogy beszívja a vizet.
...és persze van dara is (lásd a jó-öreg tejbegríz), de bevallom, maximum sűrítésre használom...
Lehetséges fűszerek: koriander, bazsalikom, majoránna

Hajdina
Kevesebb, mint 1dl fejenként, 1,5-szeres vízben. Kifejezetten javaslom pirított hagymával!!
Egyéb ízesítők: bazsalikom, majoránna, fokhagyma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése