2010. március 23., kedd

Hamuban sült pogácsa

Most először csináltam juhtúrós pogácsát, de ugyanolyan sikere volt, mint a korábbi variációknak. Készült már tökmagos, medvehagymás, sajtos, fokhagymás és természetesen sima vajas is. Ezek végül is mind hagyomá- nyos pogácsa félék, de szerintem nem kell itt megállni. Talán legközelebb kipróbálom a zellerest is. A töpörtyűst mi természetesen kihagyjuk a szórásból, de akinek van gusztusa hozzá, az egye bátran azt is.

Az eljárás a következő:

A melencébe vagy egy nagyobb tálba beleteszem az összes hozzávalót:
70 dkg sima liszt (bl55)
30 dkg vaj (a nem juhtúrósokhoz inkább 40 dkg kell, hogy ne legyen száraz)
1 db tojás
2 kk só
1 pohár tejföl (a nem juhtúrósokhoz 1,5 pohár kell, ugyancsak a száradás miatt)
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
25 dkg juhtúró

Az egészet egyszerűen összegyúrom, jól kidolgozom homogénre, és hagyom pihenni. Fél óra után lisztezett deszkán kinyújtom, kissé meglisztezem (elég mondjuk lisztes kézzel végigsimogatni a tésztát), majd minden oldalról fölhajtogatom. Én azt szoktam, hogy jobbról behajtom az egyharmadát középre, majd balról is az egyharmadát, azután alulról is felhajtom az egyharmadát, végül fölülről is. (Így végül már ugye 9 rétegű a tésztám.) Letakarom egy ronggyal vagy egy edénnyel és hagyom pihenni, kelni fél órát. Ezután megismétlem a hajtogatási trükköt, és megint pihentetem fél órát. Ha a kemence még túl meleg, akkor ezt megcsinálom még egyszer, de ez nem feltétlenül szükséges. Az utolsó kelés után kinyújtom a tésztát fél-egy centi közötti vastagságúra, és kiszaggatom a pogácsákat. (Mondjuk egy mindkét oldalról kinyitott sűrített paradicsomos konzerv kiválóan alkalmas a célra.) Nedves késsel bevagdosom a tetejüket, egy kikevert tojással megkenem őket, esetleg megszórom sajttal, és mehet be a kemencébe sülni. Természetesen sütőben is készíthető.


Frissen a legjobb, de még 1-2 napig finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése