2010. március 30., kedd

Hari Priya

Avagy paradicsomos zöldborsófőzelék sajttal
Ez az étek egy régi-régi Krisnás szakácskönyvből származik. Van, hogy padlizsánt is adok hozzá, mert remekül illik bele, de most az eredeti receptet adom közre.

A következők kellenek bele:
4 dl zöldborsó
3 nagyobb, kemény paradicsom (télen 1 darabolt paradicsom konzerv)
4 dl víz vagy tejsavó
25 dkg panír
ghí a sütéshez (ennek híjján vaj vagy oliva olaj)

Az indiai konyha lelke a pontos fűszerezés. Ebbe a főzelékbe is sok fajta kell.
1/2 kk római kömény
1/2 kk fekete mustármag
1 kk kurkuma
1/4 kk asafoetida (A Krisnások nem használnak hagymát, de én igen, így ez nálam kimarad)
1/4 kk garam masala
1 zöld erős paprika (nálunk csak utólag, hogy Borka is tudjon enni)
1 kk cukor
1 kk mentalevél
1 ek őrölt koriander
3 ek koriander zöldje vagy petrezselyem

A panírt kis kockákra vágjuk és forró ghíben (vaj / olaj) süssük aranysárgára. Vágjuk fel a paradicsomot és a paprikát apróra.
Egy lábosban melegítsünk ghít (vajat / olajat) és szórjuk bele a zöldpaprikát, köményt és mustármagot. Ha hagymával készítjük, az is most megy bele. Addig süssük, míg a mustármag pattogni kezd. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot, cukrot, őrölt fűszereket és a koriander vagy petrezselyem felét. Főzzük sűrűre. Ezután tegyük bele a savót és a borsót. (Ez ugye megmarad, ha házi túrót készítünk. Ha bolti túróval dolgozunk, adjunk itt vizet a főzelékhez.) Sózzuk meg. Az egészet kb. 15-20 percig főzzük. Ha fagyasztott borsót használunk, az utolsó 5 percben adjuk hozzá. A végén keverjük a panírt is hozzá, és pároljuk még 5 percig. Végül keverjük hozzá a mentát és a koriander vagy petrezselyem megmaradt felét.
Barna rizzsel, naannal, bulgurral is kiváló.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése