2010. március 11., csütörtök

Sonkatök Hamilton módra

Öcsém és kis családja néha meglátogat minket, hogy kicsit kikerüljenek a városból és nagyokat szippantsanak a friss kis-balatoni levegőből. Ezek az események mindig amolyan Ki Mit Főz összejövetelek is, mivel mind a négy felnőtt szereti konyhai csodákkal megörvendeztetni a többieket. Sógornőm süteményei már többször szerepeltek itt. A címben említett finomsággal viszont öcsém lepett meg minket - tekintve, hogy neki vannak könyvei a Meztelen Szakácstól. Ez a recept pedig az ő gyermeke. Isteni, szemet gyönyörködtető és finom!! Azóta többször készült már, de sose volt annyi eszem, hogy lefotózzam, pedig érdemes! Szóval a képet is J.O.-tól csentem - amíg nem készítek egyet újra...
Hozzávalók:
1 sonkatök
1 kis marék vargánya
1 lilahagyma - finomra vágva
1 gerezd fokhagyma - préselve vagy finomra vágva
1 tk koriandermag - őrölve
2 ág friss rozmaring - aprítva
5 aszalt paradicsom - apróra vágva
100 g basmati rizs
1/2 marék fenyőmag - kissé megpirítva
oliva olaj
só, bors

A gombát 150ml forró vízbe 5 percre beáztatom, a sütőt 230 fokra előmelegítem. A tököt kettévágom, magokat, és kevés húsát eltávolítom, felkockázom. A pépet 4 kupak oliva olajon a fűszerekkel, hagymákkal, aszalt paradicsommal 4 percig párolom. Ekkor hozzáadom a felaprított gombát és az áztató vizének felét, és további 2 percig párolom. Sót és frissen őrölt borsot adok hozzá, majd a nyers rizst és a fenyőmagot. A tököt megtömöm ezzel a keverékkel, összeborítom a két felet, a héját alaposan megkenem oliva olajjal. Ezután gondosan betekerem alufóliába és 75 percig sütöm.
Érdemes tudni, hogy eddig csak a basmati rizzsel működött így, hogy nyersen adom hozzá. Más fajtát picit előfőzök. Ugyancsak fontos, hogy nagy méretű, öregebb töknél a sütési időt hosszabbra kell hagyni.
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése